ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η «εγγονή» του Καζαντζάκη συνάντησε τον «παππού» της

SHOWBIZ
Ο «Νίκος Καζαντζάκης» στην Ακαδημία Αθηνών

Η «εγγονή» του Καζαντζάκη συνάντησε τον «παππού» της

Ταγκό, μια μοιραία γνωριμία και ο σκηνοθέτης... κομπάρσος! Τα γυρίσματα του «Νίκου Καζαντζάκη» συνεχίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ακαδημία Αθηνών, με τον χώρο να γεμίζει με καλοντυμένους άνδρες και κομψές κυρίες, που χόρεψαν μάλιστα, αφήνοντας άναυδους τους περαστικούς.

Από την
Τεριάννα Παππά
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Ο Αγγελος Σικελιανός (Νίκος Καρδώνης) απαγγέλλει για άλλη μια φορά και ο Νίκος Καζαντζάκης (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) γνωρίζει εκεί, ανάμεσα στον κόσμο, τη μετέπειτα γυναίκα της ζωής του, την Ελένη (Μαρίνα Καλογήρου). Κι ανάμεσα στους κομπάρσους τρυπώνει και ο ίδιος ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος σε προηγούμενο γύρισμα υποδύθηκε τον... παπά που πάντρεψε το ζεύγος Καζαντζάκη!

Συμβολική κίνηση

«Επαιξα πρώτη φορά υποδυόμενος τον ιερέα που πάντρεψε τον Νίκο Καζαντζάκη με την Ελένη, με κουμπάρους το ζεύγος Σικελιανού. Ως παπάς τούς ευχήθηκα να έχουν την ευλογιά του Θεού, μια ευχή ευρύτερα χρήσιμη σε όποιους απευθύνεται. Το να περάσω μπροστά από τον φακό ήταν μια συμβολική κίνηση» λέει ο σκηνοθέτης που... μιμήθηκε, θα μπορούσαμε να πούμε, τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος συνήθιζε τις καμέο εμφανίσεις στα φιλμ του. «Ξαφνιάστηκαν πολλοί όταν με είδαν, το ίδιο συνέβη και με κάποιους τουρίστες, οι οποίοι ήθελαν να τους δώσω την άδεια να μπουν στην εκκλησία. Τους είπα “περάστε να ευλογηθείτε”, ήμουν πειστικός ως ιερέας. Ο βοηθός μου, μάλιστα, μου έστειλε μήνυμα που έλεγε “ο καλύτερος πατήρ του ελληνικού κινηματογράφου”». Στο γύρισμα της Ακαδημίας, πάντως, έκανε εμφάνιση με τη φωτογραφική μηχανή του και ο αδερφός του σκηνοθέτη, ο γνωστός φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής.

Η ομοιότητα

Για πρώτη φορά είδαμε τη Μαρίνα Καλογήρου να ενσαρκώνει με την εύθραυστη φιγούρα της τη σύζυγο του σπουδαίου συγγραφέα. Με το όμορφο φόρεμά της στο χρώμα της βανίλιας και τα μαλλιά της χτενισμένα στις επιταγές της τότε μόδας, η ηθοποιός «σόκαρε» μέχρι και την εγγονή και βαφτιστήρα της Ελένης Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου, με την ομοιότητά τους, την ώρα μάλιστα που φορούσε ένα βίντατζ καπέλο. Βέβαια, η κάτοχος των δικαιωμάτων του έργου του Καζαντζάκη είχε πάθει το πρώτο... σοκ αντικρίζοντας τον Παπασπηλιόπουλο ως τον παππού της. Αυτό μας επισήμανε κι ο ίδιος ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος στο γύρισμα στην Ακαδημία, επί της οδού Πανεπιστημίου, αναμείχθηκε στο πλήθος που παρακολουθούσε την ομιλία του Σικελιανού.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν οι λήψεις στο Σούνιο, με τον Θοδωρή Αθερίδη στον ρόλο του Ζορμπά (φωτό πάνω δεξιά). Προς το παρόν τα γυρίσματα σταμάτησαν και αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Νοεμβρίου.

Η «εγγονή» του λογοτέχνη με την ξεχωριστή αύρα! 

Ανάμεσα στις κομψές κυρίες της παλιάς Αθήνας κινείται και μια γυναίκα με ξεχωριστή αύρα. Φοράει μαύρο φόρεμα και καπέλο, και ακούει με προσοχή τον Γιάννη Σμαραγδή. Πρόκειται για τη Νίκη Σταύρου (φωτό), εγγονή και βαφτισιμιά της Ελένης Καζαντζάκη, στην κατοχή της οποία βρίσκονται τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του μεγάλου λογοτέχνη. «Αισθάνομαι τιμή επειδή βλέπω ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά και υπάρχει μια μαγεία... καζαντζακική εδώ γύρω. Χαίρομαι, λοιπόν, πολύ που είμαι μέρος της έστω και για λίγο» λέει στην «Espresso» η ίδια.

Μετά τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το 1982, η σύζυγός του Ελένη υιοθέτησε τον Πάτροκλο Σταύρου, πρώην υφυπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον όποιο μεταβίβασε το 1995 με συμβολαιογραφική πράξη γονικής παροχής τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του θανόντος συζύγου της.

«Στη μηχανή του χρόνου»

Η Νίκη είναι η κόρη του, την οποία, όπως μας είπε η γιαγιά και νονά της, τη μεγάλωσε διαβάζοντάς της όλα τα βιβλία του παππού. «Είναι σαν να έχω μπει σε μια μηχανή του χρόνου. Το ευχήθηκα πολλές φορές αυτό καθώς μεγάλωνα και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στο σινεμά ο βίος του Καζαντζάκη, και μάλιστα από έναν σπουδαίο σκηνοθέτη» λέει η Νίκη, η οποία μάλιστα πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκε τον Γιάννη Σμαραγδή και του έδειξε την πρωτότυπη «Οδύσσεια».

«Θέλησε να είναι στην ταινία για να δείξει τον σεβασμό και την αγάπη της για το κινηματογραφικό έργο. Μας έδωσε τα δικαιώματα του βιβλίου ουσιαστικά δωρεάν και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Δείχνει ότι είναι γενναία και αγαθή ψυχή» μας επισήμανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης.

Μπροστά από τον φακό και η κόρη του Πλέσσα

Οι εκπλήξεις, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, αφού στην ταινία θα δούμε και την κόρη του Μίμη Πλέσσα και της Λουκίλας Καρρέρ. Οχι, η νεαρή Ελεάνα δεν αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα της νονάς της, Ειρήνης Παππά, αλλά θέλησε να ζήσει το γύρισμα από κοντά, καθώς κάνει σπουδές κινηματογράφου και Ιστορίας της τέχνης. Ο Γιάννης Σμαραγδής, όμως, είχε άλλα σχέδια για εκείνη κι έτσι την έβαλε να... περάσει μπροστά από τον φακό.

Η Ελεάνα ήταν μία από τις κοπέλες που έδωσαν το «παρών» στη γιορτή στην Ακαδημία Αθηνών, και κέρδισε μια θέση στην πρώτη σειρά, αφού ο σκηνοθέτης μαγεύτηκε από την έκφρασή της. Η ίδια είναι χαμηλών τόνων και το τελευταίο που ήθελε ήταν να αποκτήσει δημοσιότητα!

Παρ' όλα αυτά, απόλαυσε την ευκαιρία που της δόθηκε, όχι μόνο να παίξει, αλλά και να δουλέψει δίπλα στον σημαντικό σκηνοθέτη. Στο πλευρό της και η μητέρα της, που τη φωτογράφιζε για το αρχείο, αλλά και για να δείξει τις εικόνες στον περήφανο μπαμπά, που δεν μπόρεσε να βρίσκεται στα γυρίσματα. Η αλήθεια είναι ότι με το ντύσιμο και το καπέλο έμοιαζε πολύ στη γιαγιά της -μητέρα του Μίμη Πλέσσα-, με την κυρία Καρρέρ να επισημαίνει αυτή την ομοιότητα.

 



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Showbiz

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video